Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty sernik z wiśniami"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Pokrój na kawałeczki 125 g masła. Dodaj 75 g zwykłego cukru, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 2 jajka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
W tym czasie pozostałe masło utrzyj ze 150 g cukru i drugim cukrem waniliowym. Resztę jajek rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy maślanej. Potem porcjami dołóż twaróg, wlej mleko i dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Wsyp kaszkę. Całość wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem. Rozwałkuj 3/4 schłodzonego ciasta na placek o średnicy 32 cm. Wylep nim spód i brzeg formy. Wiśnie odsącz. Białka ubij i połącz z masą serową. Całość wymieszaj z wiśniami i rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Odłożone ciasto cienko rozwałkuj, potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu placka.
Żółtko wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj nim kratkę z ciasta. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut.
Po 30 minutach pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Po wystudzeniu udekoruj sernik pistacjami i posyp grubym cukrem. Czas przygotowania: 80 minut.
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 450 kcal.Źródło: Na żywo