Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty suflet cytrynowy"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 63
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 113
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 39
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 63
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 113
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 39
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Każdą foremkę posmaruj masłem do wysokości 3/4. Zrób to pędzelkiem, tworząc pionowe pasy, by suflet równomiernie wyrósł. Wstaw przygotowane foremki do lodówki na kilka minut. Po czym nałóż drugą warstwę masła, obsyp cukrem i znów wstaw do lodówki.
Do rondla wlej śmietanę, mleko, gotuj na średnim ogniu. Odstaw do ostygnięcia. W misce zmiksuj żółtka z połową cukru pudru. Dodaj mąki, wymieszaj. Dodaj mleko ze śmietaną i całość znów przelej do rondla. Podgrzej na małym ogniu.
Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj cukier puder. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Do żółtek dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj. Dodaj 2 łyżki piany, zmiksuj, dodaj resztę piany i wymieszaj drewnianą łyżką.
Nakładaj masę do foremek, aż po brzeg. Każdą foremką uderzaj kilka razy o blat, by uciekło powietrze. Wyrównaj wierzch. Piecz 15-17 minut. Wyjmij ostrożnie z piekarnika i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Olivia