Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty tort z orzechami w kropeczki"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 383
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 160
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 114
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 383
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 160
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 114
Składniki
90 minut • Porcja ok. 395 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Żółtka ubij z cukrem waniliowym, a białka z cukrem na sztywną pianę. Obie masy delikatnie połącz, wmieszaj przesianą mąkę, drobno zmielone orzechy i kawę. Ciasto wyłóż do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (24 cm). Piecz w 160°C około 45 minut. Zostaw do ostygnięcia, potem pokrój poprzecznie na trzy części. Zrób krem maślany. Miękkie masło ubij z cukrem, połącz z likierem. Przygotuj krem budyniowy. Masło utrzyj z cukrem pudrem, żółtkiem, kawą i sokiem cytrynowym, stopniowo dodawaj ugotowany na bardzo gęsto budyń.
Dolny blat posmaruj 2/3 kremu maślanego. Przykryj drugim blatem i posmaruj połową kremu budyniowego, przykryj trzecim blatem. Wstaw do lodówki do stężenia.
Tort posmaruj kremem budyniowym, boki obsyp orzechami. Udekoruj kremem maślanym, wiórkami, kawą, pomarańczą.Źródło: Kobieta i życie