Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszna sałatka z rzodkiewką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
Składniki
Czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 1,90 zł.
Rzodkiewki starannie opłucz, odetnij korzonki oraz łodygi. Pokrój rzodkiewki w półplasterki. Umyj dokładnie ogórki (możesz je obrać ze skórki), pokrój podobnie jak rzodkiewki.
Obraną cebulę drobno poszatkuj. Pęczek szczypiorku opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój lub potnij nożyczkami na kawałki. Natkę również opłucz i osusz, drobno posiekaj.
Na dużym półmisku lub w salaterce umieść półplasterki ogórków oraz rzodkiewki, posyp cebulą, przemieszaj. Dodaj szczypiorek i natkę.
Przygotuj sos do surówki. Wymieszaj w miseczce majonez razem ze śmietaną (wystarczy śmietana sałatkowa 12 proc.) i musztardą. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odstaw na około 10 minut, by smaki się przeniknęły. Polej przygotowaną surówkę i od razu podawaj na stół.
By młody koperek lub natka dłużej zachowały świeżość, włóż je do metalowej miseczki wraz z korzonkami i zalej zimną wodą. Przechowuj w ten sposób w lodówce ok. 5-7 dni.Źródło: Świat kobiety