Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-09-2022
Teraz jest dobry czas aby kupić u Nas w sklepach świeże figi. Zapytacie jak je wykorzystać? Możecie na przykład zrobić pyszne bułeczki z figami z ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do ulubionej kawy lub herbaty ale także jako słodkie drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Po za tym nie potrzebujecie wielu składników i są bardzo proste do przygotowania. Zapraszam
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Przygotowanie jest banalnie proste, pamiętajcie tylko aby przed przystąpieniem do robienia bułeczek wyciągnąć sobie z godzinę wcześniej z lodówki ciasto francuskie aby nabrało pokojowej temperatury. Świeże figi kroimy w dowolne kawałki (nie za duże nie za małe). Następnie przekładamy je do miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasta francuskie rozwijamy na blacie i kroimy każde do 8 równych kawałków. Na 4 z nich układamy figi z cukrem i kolejnymi kawałkami przykrywamy ciasto formując prostokątne bułeczki. Tak przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej z nich robimy dwa delikatne nacięcia nożem. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce albo szklance. Następnie tym jajkiem smarujemy nasze bułeczki. Tak przygotowane wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut lub do momentu gdy ciasto francuskie będzie złotego koloru.
Tak oto powstają bułeczki z figami! Mówiłem, że proste. Smacznego Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowało ale tez jakie Wy macie przepisy i pomysłu na wykorzystanie świeżych fig.