Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja na dziś to ciasto bez pieczenia składające się z trzech warstw ( masa budyniowa, masa czekoladowa, bita śmietana ). Dodatkowo świeża borówka aby zrównoważyć smak. Może nie robi się go długo. Jednak czas oczekiwania na zastygnięcie poszczególnych mas nie jest krótki to efekt końcowy jest naprawdę wyśmienity. Ja już wiem, że warto było czekać teraz to Wy sprawdźcie sami
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Składniki
Tak jak wspomniałem na początku, samo przygotowanie nie jest wymagające i czasochłonne. Jednak oczekiwanie już trochę tak. Na początek rozpuszczamy 200 g masła w małym garnku. W między czasie rozdrabniamy nasze herbatniki i przesypujemy do miski. Gdy masło Nam się rozpuści dodajemy je do herbatników i mieszamy. Następnie przekładamy na blaszkę i ugniatamy ( robiąc równy spód ). Odstawiamy do lodówki na około 30 – 40 minut.
Gdy czas stygnięcia naszego spodu będzie zbliżał się ku końcowi możemy zacząć przygotowywać masę budyniową. Do garnka wbijamy 2 jajka i dodajemy 150 g cukru oraz 70 g mąki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gdy dodane składniki połączą się w jedną masę dodajemy 550 ml mleka i mieszamy do połączenia się. Na sam koniec dodajemy 100 g masła i wszystko mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Następnie powstałą masę przelewamy na blaszkę z gotowym już spodem i wkładamy do lodówki na kolejne 40 minut.
Przed nami kolejna warstwa, czekoladowa. Do garnka dodajemy 100 g cukru, 40 g kakao oraz 1 jajko. Na małym ogniu mieszamy przez chwilę a następnie ( ciągle mieszając ) dolewamy porcjami 100 ml mleka. Gdy wszystko się zagotuje i połączy dodajemy nutelle a po chwili 200 g masła. Wszystko mieszamy do momentu połączenia się składników. Masę czekoladową wlewamy na ciasto i kolejny raz odstawiamy do lodówki na 40 minut.
Ostatni etap czyli bita śmietana Tutaj już pójdzie gładko, śmietankę ( prosto z lodówki ) przelewamy do miski lub innego naczynia i ubijamy mikserem bądź robotem. Przygotowaną bitą śmietanę przekładamy na nasze ciasto, wyrównujemy. Na górę układamy świeże borówki. Mamy już ciasto prawie gotowe. Jeszcze tylko odstawiamy ciasto do lodówki 2 – 3 godziny powinny być okej ale idealne będzie po całej nocy spędzonej w lodówce. Tylko kto tyle będzie czekał? Ja czekałem i było warto Smacznego!!