Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne orzeszki

Pyszne orzeszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 404

Dodano:

Odsłon: 5814

Pracochłonne,ale efekt murowany. No i trzeba mieć foremki na skorupki orzeszków.

Składniki

  • Ciasto
  • Masło 1 kostka
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Mąka 2 i 1/2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • Masa do nadzienia orzeszków
  • Masło 3/4 kostki
  • Orzechy włoskie zmielone 20 dag
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Spirytus
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać,dodać cukier puder,masło i jajko.
    Składniki posiekać i wyrobić miękkie ciasto.
    Wylepiać ciastem foremki orzeszków.
    Wylepione foremki układać na blaszce i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni,aż orzeszki się zrumienią.
    Upieczone skorupki orzeszków wyjąć z foremek.

  2. Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy.
    Wymieszać,powstanie papka z orzechów.

  3. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody a na końcu orzechy z mlekiem.
    Całość zmiksować,dodać do smaku spirytus.

  4. Masą napełniać połówki orzeszków,części sklejać razem.
    Sklejone posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń