Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z orzechami, masą budyniową i polewą czekoladową. Jedno z moich ulubionych.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7027
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5380
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2608
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7027
Polecam.
Odsłon: 148
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5380
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2608
Składniki
Z podanych składników zarobić na stolnicy kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, włożyć do dwóch blach o tym samym rozmiarze. Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasta w obu blaszkach posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek. Pianę posypać siekanymi orzechami. Tak zrobione ciasto piec do momentu, aż białko będzie dobrze zrumienione. Temperatura pieczenia 170 stopni.
Masa: W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki. Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić, wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać 2 łyżki alkoholu, wymieszać. Tak przygotowana masę rozsmarować na jeden z upieczonych blatów. Przykryć drugim. Wierzch ciasta pokropić polewą czekoladową. Smacznego.