Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszny sernik z kaszą jaglaną"
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19842
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 484
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242835
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19842
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 484
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6894
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242835
Składniki
Kaszę jaglaną wsyp na sitko, starannie wypłucz (woda wypływająca z sitka powinna być przezroczysta) i sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć kaszę, zamieszaj. Garnek przykryj pokrywką, gotuj 15-18 min na bardzo małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na ok. 5 min. Wystudź.
Do miski włóż żółtka. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj naprzemiennie po łyżce twarogu i wystudzonej kaszy jaglanej. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Rada: Z kaszy jaglanej można też przygotować sernik na zimno. 6 łyżeczek żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ugotuj 2 szklanki kaszy jaglanej w 4 szklankach mleka. Gdy wystygnie, dodaj 800 ml jogurtu typu greckiego, 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 1 szklanki cukru.
Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Na wierzchu ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Włóż do lodówki.
100 minut. Porcja: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie