Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w smaku są trochę inne niż pampuchy, nie są tak pulchne - puszyste jak pampuchy. Środek wypełniony słodkim twarogiem , polane podsmażoną na maśle bułką tartą lub polane samym masłem i posypane - cukrem smakują wybornie.
garnek, ścierka, miska, łyżeczka, kubek, patelnia,
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 148
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 180
Smak wiosny!
Odsłon: 644
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1773
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 165
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 148
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 180
Smak wiosny!
Odsłon: 644
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1773
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 165
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać łyżeczkę mąki oraz jogurt, wymieszać na gładką masę i odłożyć w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętość . Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką i szczyptą soli , dodać śmietanę ,olej i wymieszać najpierw łyżką dolewając stopniowo wodę. Gdy składniki się połączą ciasto wyrabiać dłońmi , podsypując lekko mąką. Wyrabiać aż ciasto będzie jednolite, elastyczne i gładkie. Przykryć ścierką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść , a następnie podzielić sobie na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 cm. nie więcej. Wycinać szklanką kółka , nakładać porcje przygotowanego sera ( u mnie po na jedno kółko 1 łyżka sera). Zakleić składając na połowę zamykając ser w środku. Gotowe pyzy odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, okrywając ścierką. Następnie gotować na parze 5 minut nie dłużej. Podawać na ciepło z podsmażoną na masełku bułką tartą lub polane masłem i posypane cukrem. Nadzienie serowe ; ser utrzeć z żółtkami ,cukrem i cukrem waniliowym.
Gotowe do podania.