Do góry

Desery Przepis na:

" Charakterne " Świąteczne jajeczko

Charakterne  Świąteczne jajeczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 13219

Dodano:

Odsłon: 339

Ciasteczka z kształcie jajeczek z garam masalą. Polecam też do dekoracji stołu.

Składniki

  • mąka pszenna 100 g
  • średnia semolina ( lub kasza manna ) 50 g
  • orzechy 30 g
  • cukier puder 45 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • garam masala 1 dość czubata łyżeczka
  • dekoracje : fiołki, natka pietruszki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
" Charakterne " Świąteczne jajeczko

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 18 sporych ciasteczek jajeczek.
    Natkę i kwiaty płuczemy i osuszamy.
    Wszystkie składniki ciasta miksujemy w malakserze na gładką masę.
    Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3/4 cm, możemy trochę podsypywać mąką.
    Wykrawamy kółka średnicy 6 cm, dekorujemy i lekko wałkujemy ciasto aby uzyskać kształt jajka.
    Najlepiej wałkować pomiędzy kawałkami foli.
    Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń