Do góry

Desery Przepis na:

"Jesienny koszyk z owocami" Ciasto drożdżowe z jabłkami i imbirem kandyzowanym

Jesienny koszyk z owocami Ciasto drożdżowe z jabłkami i imbirem kandyzowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 991 Ocena: 20601

Dodano:

Odsłon: 1130

Pulchniutkie ciasto z pysznym i rozgrzewającym musem jabłkowym z imbirem kandyzowanym. Trochę ręcznych robótek a domownicy, rodzina i znajomi chętnie skosztują. Taki słodki koszyczek może być też świetnym prezentem.

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 500 g
  • 2 żółtka
  • cukier 65 g
  • drożdże 50 g
  • mleko 150 ml
  • jogurt naturalny ok.40 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • olej 60 ml
  • masa jabłkowo - imbirowa: jabłka 1100 g
  • imbir kandyzowany 3-4 duże plastry
  • ew. sok z cytryny do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
"Jesienny koszyk z owocami" Ciasto drożdżowe z jabłkami i imbirem kandyzowanym

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z jogurtem.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    MUS jabłkowy z imbirem.
    Obrane jabłka kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony imbir i dusimy do rozpadnięcia się jabłek.
    Pierwsze 5 minut dusimy pod pokrywką potem bez i często mieszamy. Powinny dobrze odparować..
    Studzimy.

  2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy 170 g i rozwałkowujemy spodnią część koszyczka, u mnie wysokość 16 cm .
    Spód koszyczka przekładamy na blaszkę z papierem.
    Z ciasta odrywamy 200 g i wałkujemy w rulon długości 50 cm i lekko spłaszczamy.
    Pasek ciasta umieszczamy półkoliście nad spodem tworząc rączkę.
    Pasek nacinamy na całej długości i podwijamy tworząc wałek.
    Na spód koszyka nakładamy jabłka, boki zostawiamy wolne.
    Ja nałożyłam 230 g jabłek.





  3. Z ciasta odrywamy 300 g, wałkujemy wierzch koszyka i nakładamy ciasto na spód.
    Boki podwijamy pod spód koszyka.
    Odrywamy z ciasta 170 g i wałkujemy placki na jabłka i listki.
    Robimy 4 dość grube placki, nadziewamy jabłkami i zwijamy jak bułki.
    Na listki ciasto wałkujemy cieniutko.
    Na winogrona bierzemy trochę ciasta i wałkujemy małe kuleczki.
    Wszystko rozkładamy na koszyczku.
    Na wierzchu robimy dziurki i paseczki imitujące fakturę splotu.
    W jabłuszka wbijamy goździki, przykrywamy na 20 minut do podrośnięcia.



  4. Pieczemy 10 minut w 180 C, potem ok. 16 minut w 170 C.
    Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto smarujemy mlekiem.

    PS. Ja robiłam wielkie wypieki z 1 kilograma ciasta.
    Piekłam bułki, inne ciasto i ten koszyk, więc może zostać Wam trochę ciasta lub musu.
    Ale zawsze możecie dorobić bułeczki a mus wykorzystać do wszystkiego, jest pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 października Ale majstersztyk! wyglada jak koszyk jesiennych obfitosci!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 października Cudowny pomysł i zdjęcie,skąd czerpiesz tak piękne i smaczne pomysły?
Tylko pogratulować inwencji twórczej:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 października Mnie już wystarczyło zobaczyć zdjęcie, by wiedzieć, że to TY :D

Wygląda świetnie, a smak już sobie wyobrażam, pycha :)
Odpowiedzi: 5 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń