Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 871 Ocena: 18073
Dodano: 20.03.2017
Odsłon: 770
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru.
Mąkę przesiać, wlać płynne drożdże, utarte jajka z cukrem, mleko, kilka kropek oleju. wybić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki.
Buraki zetrzeć na tarce ( średnie lub duże oczka ) dodać do ciasta.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuchy na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
Dżem wymieszać z słoiczku z wodą z buraczków i sokiem z cytryny.
Woda nadaję się jeśli buraki przed gotowaniem były obrane lub bardzo dokładnie wyszorowane.
Racuchy posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

mistrzkucharz 26 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobre, szczególnie z bakaliami. Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz