Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe z burakiem

Racuchy drożdżowe z burakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 871 Ocena: 18073

Dodano:

Odsłon: 770

Racuchy z burakiem ? Czemu nie, warto je wykorzystać szczególnie gdy zostaną nam po ugotowaniu.

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże 20 g
  • ok. 1/4 l mleka
  • olej rzepakowy kilka kropli
  • jajka 2 sztuki
  • cukier 50 g
  • burak ćwikłowy ugotowany 2 sztuki
  • SOS: dżem wiśniowy kilka łyżek
  • woda z gotowania buraków
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe z burakiem

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru.
    Mąkę przesiać, wlać płynne drożdże, utarte jajka z cukrem, mleko, kilka kropek oleju. wybić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki.
    Buraki zetrzeć na tarce ( średnie lub duże oczka ) dodać do ciasta.
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuchy na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
    Dżem wymieszać z słoiczku z wodą z buraczków i sokiem z cytryny.
    Woda nadaję się jeśli buraki przed gotowaniem były obrane lub bardzo dokładnie wyszorowane.
    Racuchy posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mistrzkucharz 26 sierpnia 2018 Bardzo dobre, szczególnie z bakaliami. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń