Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy z ziemniaków z jabłkami to podkarpacki specjał z gminy Cmolas. W smaku przypominają drożdżowe racuchy z jabłkami, ich sposób przygotowania jest jednak zdecydowanie prostszy i szybszy. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki ze startymi jabłkami, mąką oraz jajkiem, uformować placuszki i usmażyć je na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Prawdziwy cymes z prostych składników.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 195
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 31
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17428
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 195
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 31
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17428
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Ziemniaki połącz ze startymi jabłkami. Wbij jedno całe jajko, wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli. Masę na racuchy wyrabiaj dłońmi.
Racuchy z ziemniaków z jabłkami smaż na patelni z roztopionym, klarowanym masłem na złoty kolor z dwóch stron. Przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem.