Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie biszkoptu: Do ubitych białek dodajemy cukier dalej ubijając pianę. Żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem dodajemy do ubitych białek. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną papierem foremkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Czekoladę rozpuść w ½ szklance śmietany. Ostudzoną czekoladę dodaj następnie do pozostałej śmietany ubitej wcześniej ze śnieżką. Wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami, kokosem i płatkami migdałowymi. Na zakończenie dodaj adwokat.
Przekrawamy biszkopta poziomo. Obie połówki nasączamy wodą wymieszaną z adwokatem. 2/3 masy wykładamy na pierwszą połówkę ciasta. Przykrywamy górną częścią i smarujemy pozostałą masą.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ewela1212 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
czy czekolade rozpuscic w kapieli wodnej czy moge rozpuscic np. w mikrofali albo po prostu pogrzewajac w garnuszku? ciekawy przepis i chcialabym zrobic to ciasto w najblizszym czasie. to moje poczatki z wypiekami wiec prosze o odpowiedz. z gory dziekuje:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis na masę. Wyobrażam sobie, jak fajnie chrupie :) Te 200 g adwokata to jest do masy a do nasączenia biszkoptu jest dodatkowy adwokat ?1 Kto głosował? | Odpowiedz