Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi przepysznie.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33139
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33139
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Składniki
Marchewki obrać , zetrzeć na tarce o małych otworach. Truskawki umyć , obrać z szypułek , podzielić na 4 części. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, połączyć z mąką i proszkiem , na końcu dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę. Na jednej połowie ułożyć 1 porcję truskawek.
2 galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jedną porcję truskawek zblendować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać , dodać mus truskawkowy oraz krzepnącą galaretkę , wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Przykryć drugą połową ciasta. Ułożyć 3 porcję truskawek. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Ostatnią porcję truskawek zblendować i wymieszać z krzepnącą galaretką , wyłożyć na ciasto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko i zrobić kleksy na cieście.
Ciasto schłodzić w lodówce, około 4 godzin, pokroić na porcje.