Do góry

Desery Przepis na:

Rewelacyjne,miękkie pierniczki nadziewane powidłami

Rewelacyjne,miękkie pierniczki nadziewane powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6383

Dodano:

Odsłon: 1762

świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe.

Składniki

  • CIASTO
  • -550g mąki pszennej tortowej -200g miodu
  • -1,5 łyżki przyprawy do piernika -150g masła
  • -5 łyżek gęstej śmietany -2 łyżeczki sody -2 łyżki kakao
  • -1 białko -4 żółtka -0,5 szkl cukru
  • LUKIER
  • -2 białka -1 łyżka soku z cytryny -6 łyżek cukru pudru (kopiastych)
  • DODATKOWO
  • -kwaśne,gęste powidła -100g czekolady mlecznej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy.Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy.

    Do miski dajemy mąkę,kakao
    Białko ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka.

    Masę z żółtkami dodajemy do mąki-mieszamy,dodajemy śmietanę z sodą-mieszamy,dodajemy miód z przyprawą i zagniatamy ciasto. Jest ono trochę kleiste,można podsypać mąką ale nie dużo,bo po leżakowaniu zmieni konsystencję.

  2. Ciasto dajemy do miski,okrywamy np folią i odstawiamy w zimne miejsce na kilkanaście godzin-moje stało 17 godzin.


    Następnego dnia ciasto wałkujemy, na połowie zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka.

  3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut.

  5. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
    przygotowujemy lukier

  6. Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy w puszce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń