Do góry

Desery Przepis na:

Rogale z marmoladą pigwową - niesamowicie delikatne!

Rogale z marmoladą pigwową - niesamowicie delikatne!

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3143

Dodano:

Odsłon: 12126

Sekret najdelikatniejszego ciasta drożdżowego? Do tego niedoceniona i nieco zapomniana marmolada z pigwy. Czasem to w prostocie tkwi siła ;)

Składniki

  • 20 g drożdży (świeżych w kostce)
  • szklanka (250 ml) ciepłego mleka
  • 4 1/2 szklanki mąki
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki (150 ml) śmietany – można użyć również jogurtu, kefiru
  • 1/2 kostki masła (dobrego, przynajmniej 80% tłuszczu)
  • marmolada z pigwy – słoiczek
  • mleko z cukrem do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i niecałą szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. w międzyczasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, sól i tworzymy zagłębienia. W zagłębieniu umieszczamy mleko z drożdżami oraz śmietanę, całość wyrabiamy. Pod koniec dodajemy stopniowo masło. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia co najmniej na 2 godziny, można schować je również na całą noc do lodówki.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje – z każdej formujemy koło. Tak jak na zdjęciach, dzielimy koło na 8 „trójkątów” a na końcu każdego kawałka umieszczamy łyżeczkę marmolady. Zawijamy tak jak na zdjęciach. Rogaliki odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem z cukrem (ewentualnie rozbełtanymi żółtkami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do zarumienienia, czyli 15, 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, odradzam lukrowanie – rogale są wystarczająco słodkie.

  3. Przepis na użytą marmoladę wraz z cennymi radami znajdziecie: http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2015/11/09/marmolada-z-pigwy-jak-sobie-z-nia-poradzic/

    Na blogu również zdjęcia krok po kroku!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń