Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
dowolne nadzienie – u mnie marmolada wieloowocowa Biedronka cukier puder do oprószenia rogalików na sam koniec jak ostygną
Mąkę wraz z masłem oraz śmietanę zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć je w folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto rozwałkować cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Wyciąć trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę lub krem czekoladowy lub budyń lub owoc i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Najlepiej na 30 minut przed pieczeniem schłodzić rogaliki w lodówce. Schłodzone rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190-200st.C. Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Smacznego!