Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z domową nutellą

Rogaliki drożdżowe z domową nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 605

Dodano:

Odsłon: 3672

Puszyste drożdżowe rogaliki nadziane domową nutellą to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika.

Składniki

  • Rogaliki ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 500 g
  • sól 1 szczypta
  • jajka 2 szt.
  • mleko ciepłe 125 ml
  • drożdże świeże 35 g
  • cukier 80 g
  • masło stopione 80 g
  • Domowa nutella:
  • czekolada 70% kakao 100 g
  • Mleko skondensowane słodzone 250 ml
  • Orzechy laskowe 120 g
  • Kakao 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Jajko (do wysmarowania rogalików)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki drożdżowe z domową nutellą

Przygotowanie

  1. Nutella: Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.

  2. Rogaliki: Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, cukier, rozkłócone jajka i wyrabiając ciasto stopiono dodawać stopione masło. Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, zagnieść i pokroić na 6 równych części. Każdą uformować w kulę (zlepieniem do dołu). Każdą kulę rozwałkować na cienki okrąg. Podzielić na 8 równych trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta nałożyć po 1/2 łyżeczki nutelli. Zwinąć w rogala, zaczynając od strony nadzienia.

  4. Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Rogale posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!

  5. Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub w automacie do wypieku chleba (gdzie ciasto może także rosnąć).
    Rogale można nadziać dowolnym, ulubionym nadzieniem - konfiturą, marmoladą, drobnymi owocami lub kostkami czekolady.
    Po upieczeniu rogale można także posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń