Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki i bułeczki, nie tylko na ''majówkę''.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 162
Składniki
ciasto-Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego. Rozetrzeć rozczyn, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać letnie mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto, podzielić na części. Brać porcjami,można ważyć po ok.0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem, albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczkami nadzienie z maku. Zwijać w rogaliki. Tak samo postąpić z marmoladą, czy nutellą.
Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w 175* ok.25-30 min.
Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.
Nakładać masę serową,wcześniej składniki zmiksować. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać zmiksowaną kruszonką.
Piec w 175* ok.25-30 min.
Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików, polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.