Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki orzechowe"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 85
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3327
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1174
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 85
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3327
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1174
Składniki
Orzechy i migdały zmiel na pył. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli, zmielone orzechy oraz migdały i wymieszaj.
Na koniec dodaj miękkie masło lub margarynę oraz żółtka, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godz. lub na całą noc.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, uformuj z niego rulon o średnicy około 3 cm. Ostrym nożem pokrój rulon na plastry o grubości 0,5 cm. Każdy plaster zroluj na stolnicy tak, aby brzegi były cieńsze a środek grubszy i uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 8-10 min w temperaturze 180°C. W międzyczasie przesiany cukier puder wymieszaj z ziarnami z laski wanilii. Jeszcze ciepłe oprósz waniliowym cukrem pudrem.
Rada: Końce rogalików możesz zanurzyć w polewie czekoladowej i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Cukier puder możesz też wymieszać z przyprawą do piernika lub cynamonem i posypać nim ciepłe rogaliki.Źródło: Świat i Ludzie