Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe rogaliki ze słodkim nadzieniem to hit każdej imprezy. Nie trzeba zresztą okazji, by sięgać po nie z przyjemnością. Miło mieć zawsze pod ręką puszkę domowych wypieków, którą można otworzyć, gdy na stole paruje świeżo zaparzona kawa. Jeśli sądzisz, że brak ci czasu na domowe wypieki, wypróbuj przepis na rogaliki robione metodą 1:1:1. Te z ciasta drożdżowego są rzeczywiście dość pracochłonne. Ze sprawdzonym pomysłem na rogaliki z 3 składników (nie licząc nadzienia) twoja puszka na przekąski do kawy już nigdy nie będzie świecić pustkami ani nie wypełni się ciastkami kupionymi w sklepie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Połącz w misce mąkę, twaróg (w jego składzie powinna być wyłącznie śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej!) i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie jednakowe kule. Włóż do woreczków śniadaniowych lub owiń folią spożywczą. Odłóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj kulę ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Przekrój placek na 8 części – tak, jak dzieli się pizzę. U podstawy każdego trójkąta ułóż łyżeczkę nadzienia. Świetnie sprawdzają się powidła śliwkowe i inne „zwarte” dżemy, ale możesz też wykorzystać np. krem czekoladowy z orzechami albo masę kajmakową – wedle uznania.
Zawiń trójkąty od podstawy w stronę wierzchołka i uformuj rogaliki. Dokładnie zaklej brzegi, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. W ten sam sposób postąp z drugą porcją ciasta.
Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut. Kiedy wystygną, możesz oprószyć je cukrem pudrem.