Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z farszem szpinakowym

Rogaliki z farszem szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Rogaliki z farszem szpinakowym"

Składniki

  • 35 dag ziemniaków
  • 15 dag masła
  • 35 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 20 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać masło, szczyptę soli i mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto starannie wyrobić, by było miękkie i elastyczne.

  2. Szpinak przełożyć na sitko, dobrze odcisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Szpinak lekko przestudzić, wkruszyć ser feta, wymieszać. Farsz odstawić.

  3. Rozwałkować ciasto i wycinać z niego trójkąty. Na każdy nakładać farsz, zwijać, formując rogaliki. Brzegi i wierzch posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 25 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń