Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z masą makową są miękkie, pachnące i idealnie słodkie. Mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjny makowiec na świątecznym stole!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119519
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3237
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119519
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3237
Składniki
Zrób najpierw masę makową. Mak przepłucz, odcedź i zalej 3 szklankami wrzątku. Gotuj przez kilka minut, następnie odstaw na 2-3 godziny, aby napęczniał. Odcedź i dwukrotnie zmiel.
Ubij białko z odrobiną soli na sztywną pianę.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Smaż kilka minut aż masa zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodaj ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszaj. Odstaw.
Przygotuj rozczyn drożdżowy. Drożdże pokrusz do kubka, dodaj łyżkę cukru i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut aż zaczyn się spieni i podwoi objętość.
Do dużej miski wsyp mąkę i szczyptę soli, dodaj resztę cukru oraz posiekane, schłodzone masło. Wymieszaj palcami lub nożem aż powstaną drobne okruchy przypominające kruszonkę.
W osobnym naczyniu roztrzep jajka z żółtkiem, po czym wlej do miski z mąką. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Powinno odchodzić od dłoni.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości ok. 3 mm i podziel na trójkąty. Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż porcję nadzienia makowego i zroluj w kierunku wierzchołka.
Gotowe rogaliki z makiem ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut. Posyp je cukrem pudrem przed podaniem.