Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rogaliki z nadzieniem"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1554
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1554
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Składniki
Do miski wsyp cukier, dodaj 2 łyżki śmietany i drożdże. Wymieszaj. Dodaj mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Delikatnie wymieszaj . a następnie zagnieć je na gładką, jednolitą masę.
Gdy ciasto będzie zbyt „klejące”, podsyp je dodatkowo mąką.
Zagnieć je w rulon i podziel na 6 równych kawałków.
Kawałki ciasta rozwałkuj na placki o średnicy około 26 cm. Następnie wytnij z nich po 8 trójkątów.
Na każdym z nich (przy szerokiej podstawie trójkąta) nakładaj dowolne nadzienie albo z masy orzechowej, powideł malinowych, albo z marmolady różanej. Wystarczy 1-2 łyżeczki.
Zroluj ciasto dość ciasno, zaczynając od szerokiej podstawy do ostrego wierz- chołka trójkąta. Uformuj kształt rogalika.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wstaw blachę z rogalikami.
Piecz je przez 12 minut.
10. Przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień