Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z nadzieniem z jabłka i kiwi

Rogaliki z nadzieniem z jabłka i kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5440

Dodano:

Odsłon: 237

Pulchne drożdżowe rogaliki dobre zarówno do kawki, ale także jako słodka przekąska :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 600 g
  • drożdże świeże 50 g
  • woda ciepła 200 ml Lubię
  • kefir 200 ml
  • olej 2 łyżki
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • Nadzienie :
  • jabłka 3-4 szt
  • kiwi 4-6 szt
  • miód 1 łyżeczka
  • Do posmarowania :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z nadzieniem z jabłka i kiwi

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z brązowym cukrem. Następnie wlać wodę i tyle maki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. W tym czasie owoce obrane i pokrojone w kostkę usmażyć z dodatkiem miodu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i pokroić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść nadzienie.

  3. Zwinąć rogaliki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń