Desery Przepis na:
Rogaliki z powidłami

Składniki
- mąka, 50 dag
- margaryna, 25 dag
- proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
- drożdże, 5 dag
- jajka, 2
- mleko, 5 łyzek
- cukier waniliowy, 2 opak.
- szczypta soli
- powidło ; smak według uznania
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło. Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (5)

28061960 29 października 2009Zgłoś do usunięcia
myślę ,że będą pyszne szczególnie z powidłami domowej roboty.Dodaję do ulubionych1 Kto głosował? | Odpowiedz

otolit 25 października 2009Zgłoś do usunięcia
Wygladaja apetycznie jutro je przygotuje1 Kto głosował? | Odpowiedz

Muszka73 24 października 2009Zgłoś do usunięcia
Wyglądają znakomicie , dodaję do ulubionych !!1 Kto głosował? | Odpowiedz

isia1968 24 października 2009Zgłoś do usunięcia
Chyba nie będzie odpowiedzi, bo ten przepis można znaleźć na opakowaniu proszku do pieczenia...mam dokładnie taki sam przepis...rogale wychodzą super.0 Kto głosował? | Odpowiedz

mamakacperka4 24 października 2009Zgłoś do usunięcia
Drożdze i proszek do pieczenia? Czemu?0 Kto głosował? | Odpowiedz