Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z wiśniami w tym wydaniu są puszyste, złociste, a do tego posypane cukrem z zewnątrz. Idealne dla łasuchów!
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11119
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 293
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 383
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11119
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 293
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 383
Składniki
Pokruszone drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż się spieni.
Do miski przesiej resztę mąki, dodaj pozostały cukier, jajko, żółtko, sól i gotowy rozczyn. Wyrób elastyczne ciasto. Pod koniec wlej olej i wyrabiaj jeszcze kilka minut aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jeśli wiśnie puszczają dużo soku, wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i cukrem – to zapobiegnie wypływaniu soku podczas pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na cienkie koło i podziel na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta ułóż kilka wiśni. Zwiń rogalik w kierunku wierzchołka.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do napuszenia.
Posmaruj rogaliki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posyp cukrem wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut aż będą złociste.