Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z wiśniami w tym wydaniu są puszyste, złociste, a do tego posypane cukrem z zewnątrz. Idealne dla łasuchów!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 928
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4557
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1184
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 528
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 928
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4557
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1184
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 528
Składniki
Pokruszone drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż się spieni.
Do miski przesiej resztę mąki, dodaj pozostały cukier, jajko, żółtko, sól i gotowy rozczyn. Wyrób elastyczne ciasto. Pod koniec wlej olej i wyrabiaj jeszcze kilka minut aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jeśli wiśnie puszczają dużo soku, wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i cukrem – to zapobiegnie wypływaniu soku podczas pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na cienkie koło i podziel na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta ułóż kilka wiśni. Zwiń rogalik w kierunku wierzchołka.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do napuszenia.
Posmaruj rogaliki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posyp cukrem wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut aż będą złociste.