Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"

Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy SERCE

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7962

Dodano:

Odsłon: 394

Rolada z malowanym biszkoptem, kremem z mascarpone i galaretkowym serduszkiem.Takie dwie rolady zrobiłam jednocześnie, dla moich najbliższych.

Składniki

  • Składniki na 1 roladę: MASA NA WZORKI:
  • -50 g. masła -50 g. cukru pudru -50 g. mąki
  • -50 g. białka -barwnik spożywczy czerwony
  • BISZKOPT :30x40:
  • -4 jajka -120 g. cukru -70 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju
  • BISZKOPT :15x40:
  • -2 jajka -60 g. cukru -35 g. mąki tortowej -35 g. mąki ziemniaczanej
  • -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka oleju
  • GALARETKA: -3 galaretki wiśniowe -1 l. wody
  • 1.KREM Z MASCARPONE:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -10 g. cukru pudru
  • -10 g. żelatyny -ok.1/3 szklanki wody
  • 2.KREM Z MASCARPONE:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone -10 g. cukru pudru
  • -10 g. żelatyny -ok.1/3 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"

Przygotowanie

  1. Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia, zostawiając 1/4 niemalowaną.

  2. Obrócić papier i delikatnie natłuścić.

  3. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
    Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć.

  4. Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować wzorki. Na tą natłuszczoną stronę a wykałaczką wyrównać.

  5. Delikatnie postukać blaszką 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.Można to zrobić wieczorem.

  6. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.

  7. Piec ok.15 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i obrócić.

  8. Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków.

  9. Odstawić biszkopt do wystygnięcia.

  10. Odkroić minimalnie boki przy wzorku i odkroić tą część nienamalowaną. Będzie zbędna, bo za mała na przykrycie rolady.

  11. Upiec drugi biszkopt ale w węższej blaszce i bez wzorków. Ja robiłam jednocześnie dwie rolady to upiekłam w tej samej blaszce.Wyciąć pas na przykrycie rolady, będzie to spód rolady.

  12. Przygotować keksówki półokrągłe. Ja takich nie miałam, to zrobiłam półokrągłe rynienki z grubszych podkładów na torty.

  13. Ułożyć papier z biszkoptem w tej rynience, stroną z wzorkiem do dołu.

  14. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do jakiegoś naczynia, ja przelałam do zafoliowanej keksówki. Zrobić to wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce.

  15. Wyjąć galaretkę z folią na deskę.

  16. Wykrajać foremką serduszka.

  17. Układać jedno obok drugiego, górą w dół.

  18. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tunelu. Rozprowadzić tak, żeby było wgłębienie na galaretki.

  19. Zaraz ułożyć rządek galaretkowych serduszek, brzuszkami do dołu.

  20. Krem drugi zrobić taki sam i pokryć dokładnie galaretki. Krem robiłam w dwóch etapach, bo bałam się że za szybko mi zastygnie i nie zdążę ułożyć galaretek.

  21. Przykryć przygotowanym pasem z biszkoptu. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

  22. Roladę obrócić na deskę i zdjąć zabezpieczenia.

  23. Odkroić boki rolady.

  24. Przełożyć na paterę. Kroić ostrym nożem w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 czerwca Efekt wspanialy i adekwatny do wlozonej w nią pracy. A zdjecia oglada sie jak jakas bajkę :D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 27 maja Co za precyzyjna dokumentacja fotograficzna.
Rolada wygląda smakowicie:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń