Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularna rolada biszkoptowa z kremem waniliowym i kiwi.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę. Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej. Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy. Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, na brzegu umieszczam połówki kiwi i zwijam roladę. Zwiniętą roladę przekładam na tacę.
Przed podaniem roladę posypuję lekko herbatą matcha.