Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z kiwi

Rolada biszkoptowa z kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 631

Dodano:

Odsłon: 347

Popularna rolada biszkoptowa z kremem waniliowym i kiwi.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli
  • Krem - składniki o temperaturze pokojowej:
  • 200g masła
  • 200 ml skondensowanego mleka ( u mnie domowe)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3-4 obrane ze skóry owoce kiwi
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa z kiwi

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość.
    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
    Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.

  2. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone
    Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
    Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
    Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.

  3. Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy.
    Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, na brzegu umieszczam połówki kiwi i zwijam roladę.
    Zwiniętą roladę przekładam na tacę.

  4. Przed podaniem roladę posypuję lekko herbatą matcha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń