Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularna rolada, w różnych kolorach na YouTube. Ja spróbowałam stworzyć w mojej wersji z biszkoptem japońskim. Rolada wyszła pyszna i pięknie się prezentująca.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.Przesiać tam mąkę z proszkiem,mlekiem w proszku i mieszać dolewając mleko w płynie. Następnie dodać olej i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wmieszać łopatką.Lecz trochę bezy(z 3 duże łyżki) zostawić do ciasta kakaowego
Połowę ciasta wylać na blaszkę z piekarnika 34x38, wyłożoną papierem do pieczenia.Szpatułką wyrównać.
Do drugiej połowy ciasta, przesiać kakao, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Wylać równomiernie na jasne ciasto.Dobrze jest zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.(ja lałam bezpośrednio do blaszki cienkimi pasami). Ciasto wyrównać szpatułką. Zamiast kakao, można zafarbować barwnikiem jadalnym.
Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto "w górę w dół",w odstępach ok.0,5-1 cm.Rozpocząć od krótszego boku, zakończyć na boku dłuższym. WAŻNE tym bokiem będziemy zwijać roladę.
Piec ok. 25 min. w 170 *C. Uważać żeby nie przesuszyć. Po upieczeniu obrócić na ściereczkę, zdjąć papier.
Biszkopt zwinąć, tym dłuższym bokiem i pozostawić w ściereczce do wystygnięcia.
Ostrożnie roladę odwijać i posmarować miękką nutellą. Można powidłami śliwkowymi.
Z powrotem roladę zwinąć.
polewa-Czekolady roztopić w śmietance, nad parą.Ostudzić do letniego i posmarować roladę.
Na górze można zrobić rozetki z bitej śmietany. (mnie został krem z tortu, to go tutaj wykorzystałam).
Roladę schłodzić i kroić, ostrym nożem.