Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybka w wykonaniu rolada. Przygotujecie ją układając cieniutkie plastry jabłek i zalewając miodowym biszkoptem. Po upieczeniu zwijamy, posypujemy cukrem pudrem. Prościej być nie może.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Obrane jabłka pokroiłam w cienkie plastry tarczą w robocie kuchennym.
Papier do pieczenia spryskałam tłuszczem w sprayu, następnie ułożyłam plastry jabłek i posypałam cynamonem.
Mąkę i proszek do pieczenia umieściłam w przesiewaczu.
Żółtka oddzielam od białek. Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Nadal miksując dodaję stopniowo miód i olej. Chwilę miksuję. Następnie dodaję skrobię (skrobia utrwali masę miodowo - jajeczną) , mieszam łopatką silikonową. Przesiewam mąkę z proszkiem i dokładnie mieszam łopatką.
Miodowy biszkopt równomiernie rozprowadzam na przygotowanych jabłkach. Ciasto piekę w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
Podczas pieczenia rolady przygotowuję papierowe ręczniki, na które będę wykładać roladę. Ręczniki posypuję obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładam na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijam w roladę
Po 15 minutach roladę rozwijam z ręczników. przekładam na tacę i posypuję cukrem pudrem.