Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada kawowa z białą czekoladą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Kawę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody. Razem z czeko ladą wlej do masy żółtkowej, dokładnie utrzyj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj.
Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 na 36 cm. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Gorące ciasto przykryj wilgotną ściereczką, zostaw w formie na ok. 4 godziny lub dłużej.
Krem: śmietanę kremówkę mocno podgrzej. Białą czekola dę posiekaj, dodaj do śmietany, mieszaj, aż całkowicie się roz puści. Wlej likier kawowy, połącz. Krem ostudź, wstaw na ok. 4 godziny do lodówki. Ciasto wyjmij z formy. Krem lekko ubij, posmaruj ciasto. Zwiń, roladę włóż na dwie godziny do lodówki.Źródło: Chwila dla Ciebie