Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada kokosowa bez pieczenia to pyszny smakołyk idealny na deser, który szczególnie polecam wielbicielom kokosu. Jest to nieskomplikowana w przygotowaniu propozycja dla wszystkich amatorów słodkości. Świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1144
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9857
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1144
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9857
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
W misce umieszczamy miękkie masło, wsypujemy cukier puder i wszystko miksujemy na puszystą masę. Do maślanej masy wlewamy sok z cytryny, wsypujemy wiórki kokosowe i całość łączymy mikserem. Tak przygotowaną masę kokosową wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Herbatniki miksujemy w malakserze lub za pomocą wałka do uzyskania konsystencji bułki tartej. Pokruszone herbatniki wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder oraz kakao, wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( masa powinna być gęsta ).
Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę kakaową, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na prostokątny lub kwadratowy placek. Na masie kakaowej równomiernie rozprowadzamy masę kokosową zostawiając z każdej strony margines brzegu około 2 cm. Za pomocą papieru do pieczenia formujemy roladę. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem kroimy w plastry.