Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada makowa z nutą kokosową"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 165
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 165
Składniki
Ciasto: wiórki podpraż na patelni. Mąkę przesiej z proszkiem, wymieszaj z wiórkami i cukrem. Posiekaj z jajkiem, żółtkiem, masłem i śmietaną. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, schładzaj przez 30 minut.
Masa: 2 łyżki masła rozpuść i wymieszaj z wiórkami. Orzechy posiekaj. Masę makową delikatnie podgrzej na reszcie masła i połącz z resztą składników. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozsmaruj na nim masę i ostrożnie zwiń w roladę. Włóż do keksówki wyłożonej pergaminem, tak by brzeg ciasta był pod spodem. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Udekoruj lukrem z cukru pudru i wrzątku, posyp bakaliami.Źródło: Naj