Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada makowa z nutą kokosową"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ciasto: wiórki podpraż na patelni. Mąkę przesiej z proszkiem, wymieszaj z wiórkami i cukrem. Posiekaj z jajkiem, żółtkiem, masłem i śmietaną. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, schładzaj przez 30 minut.
Masa: 2 łyżki masła rozpuść i wymieszaj z wiórkami. Orzechy posiekaj. Masę makową delikatnie podgrzej na reszcie masła i połącz z resztą składników. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Rozsmaruj na nim masę i ostrożnie zwiń w roladę. Włóż do keksówki wyłożonej pergaminem, tak by brzeg ciasta był pod spodem. Piecz ok. 50 minut w 180°C. Udekoruj lukrem z cukru pudru i wrzątku, posyp bakaliami.Źródło: Naj