Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Oreo

Rolada Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 1411

Dodano:

Odsłon: 86

Rolada biszkoptowa o smaku ciastek Oreo. Przygotujecie ją bardzo łatwo, a efekt Was zachwyci.

Składniki

  • Jajka 4 szt.
  • Mąka tortowa 100 g
  • Cukier biały 100 g
  • Cukier wanilinowy 3 opakowania po 16 g każde
  • Barwnik spożywczy w dowolnym kolorze, ja użyłam czerwonego
  • Śmietana 30% 200 g
  • Ciastka Oreo Brownie 16 szt.
  • Ciastka Oreo klasyczne 4 szt.
  • Masa kajmakowa kakaowa 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada Oreo

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

  2. Cały czas ubijając dodawać po łyżeczce cukru wymieszanego z dwoma opakowaniami cukru wanilinowego, a następnie po jednym żółtku.

  3. Dodać barwnik i miksować do uzyskania jednolitego koloru ciasta.

  4. Mąkę przesiać przez sitko, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.

  5. Blachę o wymiarach około 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  6. Na blasze rozprowadzić przygotowane ciasto.

  7. Biszkopt piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  8. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z blachy, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do wystudzenia.

  9. Wystudzony biszkopt oddzielić od papieru.

  10. Ciastka Oreo Brownie pokruszyć.

  11. Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż całkowicie zgęstnieje.

  12. Do ubitej śmietany dodać jedno opakowanie cukru wanilinowego i pokruszone ciastka.

  13. Całość miksować do połączenia składników.

  14. Ubitą śmietanę z ciastkami rozprowadzić równomiernie na wierzchu biszkoptu, pozostawiając kilka łyżek do ozdoby wierzchu rolady.

  15. Biszkopt zwinąć ciasno w roladę.

  16. Połowę biszkoptu posmarować pozostałą śmietaną, drugą połowę masą kajmakową.

  17. Ciastka Oreo klasyczne porozdzielać nożem i połówki ułożyć na wierzchu rolady, zasłaniając miejsce łączenia śmietany z masą kajmakową.

  18. Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciastka w śmietanie zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń