Desery Przepis na:
Rolada orzechowa

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 713
Dodano: 18.01.2018
Odsłon: 3826
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 270 g mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
- Nadzienie:
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- Laska wanilii
- 50 g cukru pudru
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk.
-
Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej o wymiarach 40x30cm.
-
Białka ubijamy wraz z ziarenkami z wanilii na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu, mieszając szpatułką, dodajemy orzechy.
-
Gotową masę przekładamy na rozwałkowane ciasto, wyrównujemy. Zawijamy w roladę.
-
Ostrożnie przenosimy całość do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
-
Dodatkowo przed podaniem można roladę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (8)

Dolcevita-in-my-kitchen 20 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Przepiekna, dlugo nie polezy tak apetycznie wyglada :-) Odpowiedzi: 3 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 18 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
piękna i smaczna..poproszę kawałeczek:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Ale apetyczna prezencja :)))) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz