Do góry

Desery Przepis na:

Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi

Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2479

Dodano:

Odsłon: 2159

Święta tuż tuż, a nie tylko makowce wiodą prym na świątecznym stole. Taka rolada na pewno podbije Wasze kubki smakowe, bo jest obłędnie pyszna, a przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 kosteczki czekolady deserowej (zetrzeć)
  • Krem orzechowy:
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g orzechów laskowych prażonych
  • wódka lub spirytus
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.

  2. KREM ORZECHOWY:

    Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki i zalać wódką do wysokości owoców. Zostawić na min 2h (najlepiej na całą noc), potem odsączyć na sitku. Orzechy drobno zmielić. Wszystkie składniki (oprócz moreli) przełożyć do miski i ubić mikserem na krem, na koniec dodać morele i wymieszać.

  3. POLEWA:

    W garnku pogrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.

  4. CIASTO:

    Ciasto rozwinąć, można nasączyć delikatnie alkoholem po morelach, rozsmarować masę kremową, zwinąć. Polać polewą czekoladową. Górę posypać cukrem pudrem i skórką pomarańczową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń