Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo borówek, dużo borówek, dużo borówek !!!
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4921
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 67
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 57
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 184
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4921
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 67
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 57
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 184
Składniki
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubiłem na sztywno, powoli dodawałem mascarpone i cukier puder. Do ubitego kremu wsypałem drobno pokrojoną czekoladę (lubię czuć kawałki czekolady) oraz borówki.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Część kremu zostawiam do posmarowania z wierzchu. Posmarowane kremem ciasto zwijam w rulon.
Pozostawionym kremem pokrywam roladę, boki posypuję kakao, a wierzch posiekaną białą czekoladą. Ciasto trzymam w lodówce
Przemycamy zdrowie: Zarówno do ciasta jak i do kremu dodaję odrobinę kurkumy. Do kremu daję też odrobinę płatków owsianych. Nikt, nigdy nie domyślił się ich obecności :D