Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo borówek, dużo borówek, dużo borówek !!!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 555
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubiłem na sztywno, powoli dodawałem mascarpone i cukier puder. Do ubitego kremu wsypałem drobno pokrojoną czekoladę (lubię czuć kawałki czekolady) oraz borówki.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Część kremu zostawiam do posmarowania z wierzchu. Posmarowane kremem ciasto zwijam w rulon.
Pozostawionym kremem pokrywam roladę, boki posypuję kakao, a wierzch posiekaną białą czekoladą. Ciasto trzymam w lodówce
Przemycamy zdrowie: Zarówno do ciasta jak i do kremu dodaję odrobinę kurkumy. Do kremu daję też odrobinę płatków owsianych. Nikt, nigdy nie domyślił się ich obecności :D