Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i elegancka rolada biszkoptowa, która zawsze się udaje.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Dno blaszki o wymiarach 36x24,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier i miksować aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć mieszając szpatułką. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki i zwinąć jak roladę. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: Masło wyjąć, aby zmiękło i osiągnęło temperaturę pokojową. Szklankę mleka wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Resztę mleka zostawić w szklance i rozmieszać z budyniem. Ugotować budyń. Garnuszek przykryć folią spożywczą i odstawić do osiągnięcia przez budyń temperatury pokojowej. Kiedy oba składniki będą gotowe, masło utrzeć mikserem na puszystą konsystencję. Dodawać po łyżce budyniu, miksując do czasu aż masa będzie jednolita.
Śmietanę przelać do garnuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać aż się rozpuści. Polewa powinna być gęsta i gładka. Gotową odstawić aby nieco ptrzestygła.
Ciasto na roladę rozwinąć na równej powierzchni. Posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć równomiernie krem budyniowy. Zwinąć roladę i włożyć do lodówki. Po około pół godziny wyjąć roladę i polać gotową polewą czekoladową. Można dowolnie udekorować. Schładzać kilka godzin.