Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :)
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Z fig odkrawamy spody i ogonek.
Ciasto.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać
delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przełożyć masę na blachę, wyrównać.
Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
Masa.
Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
Ubić na sztywno.
Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg.
Po środku układamy figi jedna przy drugiej.
Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć.
Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ).
Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.
Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesi...
Odsłon: 8368
Suszone prawdziwki są idealne do sosów, bigosu a także na zupę grzybową. Pol...
Odsłon: 935
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 257
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 35
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest...
Odsłon: 68
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 257
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 35
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest...
Odsłon: 68
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Z fig odkrawamy spody i ogonek. Ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
Masa. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg. Po środku układamy figi jedna przy drugiej. Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć. Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ). Schładzamy w lodówce kilka godzin. Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Desery
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Mieszanka słodkiego i kwaśnego - delikatne, puszyste migdałowe ciasto, słodko...
Odsłon: 5
Kruche ciasteczka z cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 117