Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z figami

Rolada z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14942

Dodano:

Odsłon: 135

Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :)

Składniki

  • Ciasto : 4 jajka
  • drobny cukier 60 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 60 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa : śmietana 30 % 600 ml
  • cukier puder 4 płaskie łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • śmietan fix 27 g ( 3 opakowania X 9 g )
  • świeże dojrzałe figi 10-12 sztuk
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z figami

Przygotowanie

  1. Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Z fig odkrawamy spody i ogonek.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
    Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
    Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać
    delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
    Przełożyć masę na blachę, wyrównać.

    Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
    Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.

  2. Masa.
    Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
    Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
    Ubić na sztywno.
    Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg.
    Po środku układamy figi jedna przy drugiej.
    Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć.
    Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ).
    Schładzamy w lodówce kilka godzin.
    Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 września Sister, tak patrzę od pięciu minut na foty i powiem tylko tyle ... yyyyy ;)
Qrcze, super to wygląda, zwłaszcza ten przekrój jest bajeczny. O smak nawet nie pytam. SUPER ciacho, mniami :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń