Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 990
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 383
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 587
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1098
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 990
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 383
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 587
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1098
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Z fig odkrawamy spody i ogonek. Ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
Masa. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg. Po środku układamy figi jedna przy drugiej. Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć. Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ). Schładzamy w lodówce kilka godzin. Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.