Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :)
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Z fig odkrawamy spody i ogonek.
Ciasto.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać
delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przełożyć masę na blachę, wyrównać.
Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
Masa.
Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
Ubić na sztywno.
Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg.
Po środku układamy figi jedna przy drugiej.
Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć.
Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ).
Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.
czyli rarytas, którego nie kupisz w sklepie. No dobrze, można czasem znaleźć...
Odsłon: 937
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 26
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 63
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 62
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 26
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 27
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 63
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 62
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Z fig odkrawamy spody i ogonek. Ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
Masa. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg. Po środku układamy figi jedna przy drugiej. Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć. Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ). Schładzamy w lodówce kilka godzin. Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Marlenka
Desery
Ciasto red velvet
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Ciasto Marlenka
Marlenka to ciasto, które pokochają miłośnicy miodowników i kajmaku! Wygląda...
Odsłon: 285
Ciasto red velvet
Red velvet – ciasto niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych – to idealna...
Odsłon: 552