Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kremem mascarpone i bananami

Rolada z kremem mascarpone i bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1785

Dodano:

Odsłon: 971

Delikatna rolada z kremem mascarpone i bananami, jest punktem obowiązkowym w menu każdego przyjęcia. Rolada wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna, wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl , smacznego !

Składniki

  • Biszkopt kakaowy: 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 65 gramów mąki pszennej
  • 15 gram kakao
  • 100 gramów cukru
  • 5 jajek
  • Krem śmietankowy z mascarpone: 400 gramów śmietany 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • Czekolada, krem, cukier puder do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z kremem mascarpone i bananami

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
    • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
    • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
    • Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
    • Masę rozprowadzamy po blaszy wyłożonej papierem i pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180, bez termoobiegu
    • Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem
    • Odklejamy papier na którym piekł się biszkopt i zwijamy roladę razem z papierem posypanym cukrem, studzimy około 30 minut

  2. Krem:

    • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
    • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
    • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

    Składanie:

    • Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
    • Rozwinięty biszkopt smarujemy około 2/3 kremu, kładziemy na brzegu kawałki bananów i zawijamy ponownie w roladę
    • Zwiniętą roladę popsujemy cukrem pudrem, dekorujemy kremem i kawałkami czekolady
    • Gotową roladę wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń