Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2461
Dodano: 19.01.2020
Odsłon: 6860
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Biszkopt:
• Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
• Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
• Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
• Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
• Masę rozprowadzamy po blaszy wyłożonej papierem i pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180, bez termoobiegu
• Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem
• Odklejamy papier na którym piekł się biszkopt i zwijamy roladę razem z papierem posypanym cukrem, studzimy około 30 minut
Krem:
• Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
• Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
• Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
Składanie:
• Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
• Rozwinięty biszkopt smarujemy około 2/3 kremu, kładziemy na brzegu kawałki bananów i zawijamy ponownie w roladę
• Zwiniętą roladę popsujemy cukrem pudrem, dekorujemy kremem i kawałkami czekolady
• Gotową roladę wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 21 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Super rolada:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 20 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
pyszności :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Kulinarne_Kombinacje 19 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie...3 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 19 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
O,tak to ja lubię, rezerwuję kawałeczek.4 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 19 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Prezentuje się bardzo apetycznie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz