Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z mandarynkami

Rolada z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 337

Dodano:

Odsłon: 172

Pyszna rolada smakująca jak omlety śmietankowe :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z mandarynkami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą i połową cukru pudru. Żółtka rozkłócamy z pozostałym cukrem, mlekiem i oliwą. Łączymy obie masy i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy.

  2. Blachę o wymiarach około 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon. Studzimy, usuwamy papier.

  3. KREM: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Nie przerywając ubijania dodajemy żelatynę.

  4. Mandarynki obieramy. Część bitej śmietany odkładamy do ozdobienia. Resztę równomiernie wykładamy na biszkopt. Na środku układamy obrane mandarynki i zawijamy w rulon. Wierzch ozdabiamy śmietana i cząstkami owoców. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń