Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z masą kajmakową"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 121
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 121
Składniki
Przygotuj biszkopt: oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Wsyp przesiane mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Białka ubij. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto rozsmaruj na dużej prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na bawełnianą ściereczkę posypaną cukrem i wszystko razem zwiń w roladę (zaczynając od dłuższego brzegu biszkopta). Pozostaw, by ciasto dobrze ostygło.
Puszkę z masą krówkową otwórz i wstaw do garnka z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości puszki). Mieszając masę, podgrzewaj ją na wolnym ogniu, by zrobiła się płynna. Wtedy dodaj do niej kawę z kakao. Wyjmij z garnka z wodą, lekko przestudź.
5. Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj 2/3 masy, zwiń roladę. Wierzch posmaruj resztą masy. Udekoruj i schłodź.Źródło: Tina