Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakująco dobra rolada, która nie zrujnuje naszego portfela. Dodatkowo cieszy oczy swoim nietypowym wyglądem.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 370
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 159
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 112
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 370
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 159
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 112
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dodajemy białko, ponownie miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (odcinamy róg rękawa, tak by wzorek wyszedł w miarę cienki) i wyciskamy jasne wzorki na wyłożoną papierem blachę z wyposażenia piekarnika. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na około 10-15 minut (koniecznie).
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy na blachę z jasnym wzorkiem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczone ciasto od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę (jasny wzorek powinien być na wierzchu). Odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Ciasto rozwijamy, rozprowadzamy na nim masę serową. Przy brzegu kładziemy obrane banany i ponownie zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.