Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakująco dobra rolada, która nie zrujnuje naszego portfela. Dodatkowo cieszy oczy swoim nietypowym wyglądem.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 384
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 384
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dodajemy białko, ponownie miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (odcinamy róg rękawa, tak by wzorek wyszedł w miarę cienki) i wyciskamy jasne wzorki na wyłożoną papierem blachę z wyposażenia piekarnika. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na około 10-15 minut (koniecznie).
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy na blachę z jasnym wzorkiem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczone ciasto od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę (jasny wzorek powinien być na wierzchu). Odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Ciasto rozwijamy, rozprowadzamy na nim masę serową. Przy brzegu kładziemy obrane banany i ponownie zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.