Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tą roladką zajadali się koledzy mojej córki w zerówce. I co dla mnie było ważne bardzo im smakowała. Rolada jest kolorowa a pianka delikatna i orzeźwiająca.
...ale pyszny.
Odsłon: 757
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 653
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 392
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 207
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5162
...ale pyszny.
Odsłon: 757
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 653
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 392
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 207
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5162
Składniki
Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki powinny być nie duże i w równych odstępach). 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce. Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie robimy masę: 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Jogurt ucieramy z tężejącą i wystudzoną galaretką oraz 2 łyżkami cukru pudru. Masę odstawiamy aby stężała. Drugą galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przelać do płaskiego naczynia i pozostawić aby całkowicie stężałą, po czym pokroić ją w podłużne paski.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą jogurtową a na nią ułożyć paski z galaretki. Roladę zwinąć i wstawić na noc do lodówki.