Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3326

Dodano:

Odsłon: 17638

Biszkoptowa rolada z kremem śmietanowo-truskawkowym.

Składniki

  • 100 g mąki tortowej 3 jajka 75 g cukru
  • szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 450 g truskawek ( ew. mrożonych ) 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki gorącej wody szczypta soli
  • DODATKOWO: 2-3 łyżki cukru do oprószenia ściereczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i szczyptę soli. Miksujemy, aż masa stanie się dosyć gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki delikatnie mieszamy pianę z białek z suchymi składnikami. Formę o wym. 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 10 min, aż się lekko zarumieni.

    Ściereczkę kuchenną rozkładamy na stole i oprószamy 2-3 łyżkami cukru. Przekładamy na nią ciasto z piekarnika ( stroną z papierem do pieczenia do góry ). Po około 5 minutach delikatnie ściągamy papier do pieczenia i zwijamy roladę razem ze ściereczką ( rozprowadzony cukier nie pozwoli na przywieranie ciasta ), zostawiamy do wystudzenia. Truskawki ( 400 g ) miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukry oraz wlewamy powoli mus z truskawek. Na koniec mieszamy masę z żelatyną. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aż masa dosyć dobrze zgęstnieje. Roladę rozwijamy i napełniamy dosyć sztywnym kremem zostawiając około 1-2 cm od brzegów ciasta. 50 g truskawek kroimy w niewielkie kawałki i układamy na kremie, ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Źródło przepisu: ilovebake.pl

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/05/30/biszkoptowa-rolada-truskawkowa-przepis/

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 31 maja 2014 Cudna! I te kawałki truskawek w kremie... :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 30 maja 2014 Boze!chcialam zjesc ekran!!! CUDNOSCI to nie to slowo, zrobie na 100% gratulacje wspanialego wypieku! pozdrawiam milego week. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 30 maja 2014 Piękne zdjęcie, smaczna rolada ze wspaniałymi truskawkami, kawka i chwila przyjemności.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń