Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki cukiniowe z serem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Składniki
Obydwie cukinie oczyść, opłucz, potnij wzdłuż na cienkie plasterki. Włóż je na 1–2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i wytrzyj.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Mozzarellę potnij w słupki, a zioła umyj, osusz i grubo posiekaj. Część ziół możesz odłożyć do dekoracji.
Plasterki cukinii z obu stron posmaruj czosnkową oliwą. Ułóż na deseczce. Oprósz solą i pieprzem. Posyp posiekanymi ziołami. Na cukinii rozłóż słupki mozzarelli. Plasterki ciasno zwiń.
Roladki ułóż na spodzie płaskiego żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około 15 minut, aż cukinia stanie się miękka.
Roladki podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Ew. gotowe danie udekoruj odłożonymi wcześniej ziołami.Źródło: Naj