Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Romantyczne brownie"
Składniki
W rondelku roztop masło lub margarynę. Dodaj pokruszoną czekoladę gorzką i połowę mlecznej oraz cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając aż dokładnie się rozpuszczą. Gdy masa będzie jednolita i gładka, rondelek zdejmij z ognia. Przestudź.
Do przesianej mąki dodaj rozmącone jajka, kakao oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Wlej rozpuszczoną masę czekoladową, zamieszaj. Dodaj drobno posiekaną czekoladę mleczną która pozostała. Całość dobrze wymieszaj.
Ciasto przelej do foremek w kształcie serduszek, np. silikonowych. Jeśli nie masz takich foremek, ciasto przelej do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 185° C. Wstaw foremki z ciastem, piecz około 20 minut.
Gdy ciasteczka wystygną, wyjmij je z foremek. Jeśli piekłaś ciasto w dużej formie, foremkami do pierniczków lub nożem wytnij z niego serduszka. Każde serduszko udekoruj połówką truskawki.
Rada: Do brownie możesz dodać posiekane migdały, orzechy włoskie lub laskowe oraz świeże owoce (np. maliny). Brownie można podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.
50 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie